Zaklad produkcji czekolady i artykulow cukierniczych wiepol zaklad pracy chronionej

Czekolada jest drinkiem z najbardziej modnych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, wymienia się ją w wielu wersjach. W mało każdym sklepie można pobrać wyroby czekoladowe w przeróżnych postaciach. Modna jest zarazem czekolada mleczna kiedy i mocna. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym stanem jej robienia jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której uwalnia się je bakterii. Następnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, i w finału tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie czynniki są odpowiednio dozowane, w relacje z tego który materiał chce się uzyskać. Miazga jest mielona dużo w ciągu automatycznym. Po pokonaniu tych procesów zawiera ona strona sypką, którą mieni się prószem. Jest on pasowany procesom konszowania. Do prac czekolady potrzebne jest zastosowanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej wykorzystywane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu realizacji czekolady stosuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania przeprowadzają się zarówno na ciepło jak a na mokro. Proces konszowania na gorąco jest kluczowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji robi się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i wyjątkowy połysk.